BLAUWE KAMERTOCHT, 18 januari 2017

 

dsc07125-kopieBLAUWE KAMERTOCHT,

SAMEN OP PAD, RHENEN, 18 januari 2017

 img_5753’s morgens hoef ik alleen de ramen van mijn auto te krabben, verder zijn de wegen schoon, het is alleen wat nevelig.….. maar ik had al wel berichten gekregen dsc06928-kopievan sneeuw elders in het land. En ja hoor, als ik mijn auto in Rhenen geparkeerd heb, glibber ik al een beetje naar het startgebouw, restaurant Cunera.

dsc06931-kopieTEGEN ALLE VERWACHTINGEN IN.

Uiteindelijk weten 95 wandelaars de weg naar Rhenen te vinden, inclusief iemand die me dsc06942-kopiebekend voor komt. We hebben elkaar al een paar keer half aangekeken voor we naar elkaar toe gaan. Ja hoor, zij komt ook uit Sassenheim en is getrouwd met een collega van mijn ex.

img_5757-kopieWe starten de wandeling om het startbureau heen richting Achterberg dat we door gaan. Over het geheel valt het gelukkig mee met de gladdigheid, dsc06946-kopieslechts af en toe is het oppassen. We nemen een randje van de Grebbeberg mee en komen zo langs de achterkant van Ouwehands Dierenpark waar de laatste hand wordt gelegd aan een oosters paviljoen voor de pandaberen.

dsc06954-kopieEn zo komen we bij een bunker die een belangrijke rol gespeeld heeft in de slag om de Grebbeberg.

dsc06965-kopieOm 3 uur 55 in de vroege ochtend van de 10de mei 1940 overschrijden de Duitse legers de Nederlandse grens. Het aanvalsplan voorziet voor die dag onder meer in de val van de Grebbeberg. “Voor de avond dsc06989-kopieRhenen bereiken” is de opdracht van de Duitse infanteriedivisie, door deze gelegenheid versterkt met het SS-regiment “Der Fuhrer”. Een vijandelijke troepenmacht van 20.000 man zet koers richting Grebbeberg.

dsc07003-kopieDe Nederlandse troepen die de aanval op het centrale deel van ons lang moeten opvangen staan opengesteld achter de IJssel en in het gebied van de Gelderse vallei. dsc07013-kopieDe taak van de IJssellinie is de vijandelijke opmars te vertragen, de Grebbelinie meot de Duitse oorlogsmachine tot staan brengen. De Grebbeberg dsc07019-kopievormt de meest zuidelijke punt van de Grebbelinie.

2500 soldaten verdeeld over drie regimenten dsc07029-kopieverdedigen de Grebbelinie. In de avond van 10 mei arriveren de Duitse troepen, met flinke vertraging, in Wageningen. De volgende ochtend markeert Duits artillerievuur het begin van de slag om de Grebbeberg. dsc07031-kopieTegen alle Duitse verwachtingen in duurt de slag drie dagen.

DAT BELET HEM HET WANDELEN NIET.

We volgen klompenpaden, geregeld onverhard en soms zelf de rand van een weiland dat door de
dsc07040-kopievorst hard is met onmogelijke hobbels in de ondergrond. Pittig lopen op zijn tijd in een poging om de enkels te sparen. En ondertussen smalle loopplanken over dsc07034-kopieslootjes en overstapjes trotserend. En stap niet mis….. want het laagje ijs is nog niet dik genoeg om wandelaars te dragen. En al het oponthoud zorgt er voor dat we niet echt warm kunnen lopen.

dsc07038-kopieWe passeren een kazemat en gaan het open gebied in richting Wageningen. Daar zijn de prachtigste huizen en een steenfabriek te bewonderen alsook dsc07052-kopiezeer mooie vergezichten als kerstkaarten.

Randje Wageningen worden we verrast met koek en een sapje. Maar van mij mogen we snel weer verder. De zon komt flauw door de wolken heen.

dsc07053-kopieLangzaam komt een schoorsteen te voorschijn van een oude steenfabriek en links zien we een pontje over de Nederrijn heen varen. Zo komen dsc07062-kopiewe bij CR de Blauwe Kamer waar de rust is. De kar met gebakjes laten we niet ongebruikt voorbij gaan en een warme chocomel smaakt er goed bij. Ik leg Bert ook even vast met zijn deze week geopereerde pink. Maar dat belet hem het wandelen niet!

HET STAAT DAGELIJKS VAST.

Na de rust maken we een rondje door het achterliggende natuurgebied in het overloopgebied waar het water van de Nederrijn bij grote hoogte terecht kan. Er grazen dsc07064-kopieGalloway runderen en de vergezichten richting de Grebbeberg zijn schitterend. Daarna kunnen we nog een kijkje nemen in de oude steenfabriek, dsc07072-kopiewaarin een Galloway rund staat. En geef hem eens ongelijk, het is hier binnen eens tuk behaaglijker dan buiten. In deze steenfabriek werden tot 1975 bakstenen van rivierklei gebakken. In de hoogtijdagen verlieten wekelijks 500.000 stenen de fabriek.

dsc07073-kopieWe vervolgen de route naar het pontje van Opheusden waarmee we over varen. Dit is een gierpont, wat betekent dat deze met een ketting naar dsc07076-kopiede overkant wordt getrokken.

Dan gaan we via zomerdijkjes richting de Rijnbrug. Zo komen we bij de vergeten Grebbelinie: fort de Spees. Het Beeld ‘De Wachter’ is dsc07085-kopiegeplaatst als onderdeel van ‘De vergeten Grebbelinie, fort de Spees.’ De Wachter is een robuuste boerenvrouw die uitkijkt dsc07088-kopieover de Rijn richting Grebbeberg. Haar gedachten gaan uit naar de verschrikkingen van vijf jaar Tweede Wereldoorlog.

dsc07090-kopieLangs een ‘Romeinse toren’ komen we langs de restanten van het fort. De dijk, gedeeltelijk dsc07098-kopieverhard, gedeeltelijk gras, volgend bereiken we de Rijnbrug. Deze is in de oorlog twee maal gebombardeerd. In 1940 door de Duitsers en in 1944 door de Engelsen. De brug dsc07100-kopieis tegenwoordig eigenlijk te klein zodat het verkeer er in het spitsuur dagelijks vast staat.

dsc07106-kopieWe gaan de brug over waarna we heel snel terug komen bij CR Cunera waar we onder het genot van dsc07121een drankje gezellig na kletsen.

.

.

.

Alle 216 foto’s zijn te bekijken op:

dsc07127https://goo.gl/photos/rZyFDMFUByugU1P56

25 km, 10:00 – 16:00 uur.

 

About wandelverhalen

Mijn ´wandelcarriere´ start in 1985 als ik mijn eerste 40 km tocht loop en lid wordt van DJO, de Lisser wandelvereniging. Ik pendel mee naar tochten en als ik zelf een auto heb loop ik elke zaterdag. Liefst 40 km. Rond 1990 wandel ik vrijwel elke week met Martin en worden de afstanden langer: 50, 60, 65, 70 en uiteindelijk zelfs een Kennedymars van 80 km in Hilversum, maar dat is dan voorlopig ´eens maar nooit meer´. Ik loop 10 jaar op rij de vierdaagse van Apeldoorn, vier jaar met die van Nijmegen in de week daarna. Naast het wandelen ga ik meer binnen de wandelsport doen. Ik sta soms als EHBO-er klaar en maak 15 jaar lang het clubblad van WSV de Zwervers uit Beverwijk. Ik heb twee routes voor WS78 gemaakt, vanuit Voorhout en Sassenheim (24-11-’12), en één voor RS80 vanuit Lisse. (Zie hiervoor de pagina ‘oudere wandelverslagen’.) Na de komst van mijn kinderen begin ik elke zaterdag met hen te lopen. De tochten worden steeds langer en oudste zoon Sebastian ging zelfs mee op de 25 km. In Adriaan heb ik een even enthousiaste wandelmaat gevonden. Hij heeft me weer mee gekregen op div. Kennedymarsen! En me zo ver gekregen deze blog te maken waarvan ik in eerste instantie zei: ‘Wie leest dat nu?’ Maar dat valt reuze mee! Op de oude blog Wandelenmetmonique.blogspot.nl kwamen meer dan 29.000 personen een kijkje nemen, op deze ben ik op 4 januari 2013 de 10.000 views gepasseerd!

Posted on January 18, 2017, in SOP Samen Op Pad. Bookmark the permalink. 3 Comments.

  1. Mooie plaatjes en goed weergeven van een mooie s.o.p wandeltocht verzorgd door de parcourbouwer Casper in een schitterend winters landschap.

    Like

  2. Het was ook een hele mooie wandeling jammer dat we een stukje moesten inkorten. gr. Heopa/Henk

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: